11:03:30 | 28.01.2022

Završna konferencija projekta “Otočka žena”: 5 žena brinulo o 30 korisnika

Završnom konferencijom održanom 27. siječnja 2022. godine u Preku prigodno je obilježen kraj projekta “Otočka žena” koji se provodio kroz program zapošljavanja žena “Zaželi– faza II”. Općina Preko za ovaj je projekt iz Europskog socijalnog fonda osigurala stopostotno financiranje u iznosu od 464.300 kuna.

Partneri u projektu bili su Hrvatski zavod za zapošljavanje, Područni ured Zadar i Centar za socijalnu skrb Zadar, a tehničku pomoć u pripremi i provedbi pružila je Agencija za razvoj Zadarske županije ZADRA NOVA.

„Projekt je ukupno trajao 18 mjeseci, od 29. srpnja 2020. do 29. siječnja 2022. te je uključivao zapošljavanje na godinu dana pet žena koje su brinule o 30 starijih ljudi na području Općine Preko. Svaka žena brinula je o šestero  korisnika i obavljala im različite poslove, od čišćenja kućanstva, dostave namirnica, pomoći u osobnoj higijeni i sl. Ipak, najvažniji je ljudski kontakt koji su te žene ostvarile s korisnicima, jer na kraju krajeva starijima je to zapravo i najbitnije, da imaju s kim popričati i da imaju osjećaj da se na nekoga mogu osloniti, da nisu sami. Korisnici su također jednom mjesečno dobivali i paket kućanskih i higijenskih potrepština što im je sigurno dobro došlo u ionako skromnom umirovljeničkom kućnom budžetu. Ono što je također bitno jest da se projektom smanjio pritisak na domove za starije i nemoćne, barem za ovih 30 korisnika, a žene su osim posla i financijske naknade dobile edukaciju za gerontodomaćice i iskustvo, što će im omogućiti bolju pozicioniranost na tržištu rada te lakše pronalaženje posla u budućnosti.“ -  kazao je načelnik Općine Preko Jure Brižić.

Agencija ZADRA NOVA kao regionalni koordinator, u suradnji s Općinom Preko, pripremila je i provodila projekt. Angažman Agencije na ovom projektu omogućuje projekt ZADRA NOVA ZA VAS kroz koji se financira rad djelatnika Agencije, a usluge pripreme i provedbe ne stvaraju financijski teret za prijavitelje i partnere. Projekt je sufinanciran sredstvima tehničke pomoći u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Tagged under