15:46:15 | 03.12.2012

Preko 80 milijuna kuna isplaćeno kroz IPARD

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju do sada je isplatila 80,8 milijuna kn za 55 završenih IPARD projekata, od toga 60 milijuna samo u ovoj godini.IPARD je za poljoprivrednike jedan od najznačajnijih i najpovoljnijih oblika financiranja koji nudi različite mogućnosti za unapređenje poslovanja u sektoru poljoprivrede.

Korisnici IPARD programa, ovisno o mjeri, mogu biti obiteljska poljoprivredna gospodarstva, obrti, tvrtke i jedinice lokalne samouprave, ali i fizičke osobe koje se ne bave poljoprivredom.

Agencija za plaćanja je nakon 15 provedenih natječaja za 4 IPARD mjere,  do sada ugovorila  249 projekta s ukupnim iznosom ulaganja od gotovo milijardu kuna te iznosom ugovorene potpore od pola milijarde kuna. Od ukupnog iznosa ugovorene potpore 75% sredstava je osigurano iz sredstava proračuna Europske unije, dok je 25% sredstava osigurano iz proračuna RH.

Najbrojnija ulaganja odnose se na sektor ruralnog turizma u mjeri 302 „Diversifikacija i razvoj ruralnih gospodarskih aktivnosti“ te na  sektor voća i povrća u sklopu mjere 101 „Ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“, koji je „apsolutni hit IPARD-a“ sa ukupno 66 ugovorenih projekata. Sektor voća i povrća, ali u obliku prerade, najpopularniji je i u mjeri 103 „Ulaganja u preradu i trženje poljoprivrednih i ribljih proizvoda“,  dok su se atraktivnim pokazali i sektori ribarstva i mesa.

Jedinice lokalne samouprave koje imaju manje od 10 000 stanovnika, koje su prihvatljivi korisnici u mjeri 301 „Poboljšanje i razvoj ruralne infrastrukture“, najviše zanimanja pokazale su za projekte u sektorima kanalizacije i pročišćavanja otpadnih voda te lokalnih nerazvrstanih cesta,  za koje se može ostvariti  povrat sredstava u iznosu od 100%.

Za ugovaranje IPARD projekata preostaje nam još 2013. godina te očekujemo ugovaranje svih raspoloživih sredstava iz IPARD programa, a ono što je još i važnije od iskorištenosti novaca iz IPARD programa jest činjenica da će korisnici ovog pretpristupnog fonda, državna administracija i ostali sudionici u cijelom procesu steći potrebna znanja i iskustva za korištenje znatno većih sredstava koja će Hrvatskoj biti na raspolaganju po ulasku u EU.

Plan raspisivanja IPARD natječaja u 2013. godini možete pronaći na sljedećoj poveznici:

http://www.apprrr.hr/okvirni-plan-ipard-natjecaja-u-2013-godini-447.aspx

Za sve informacije i pitanja o IPARD programu obratite se u Razvojnu agenciju Zadarske županije ZADRA-u na e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it., ili Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i Ministarstvu poljoprivrede na e-mail adrese: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  i This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

Last modified on Wednesday, 26 June 2019 09:25